Това заяви пред "Ройтерс" Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията

"Инерком България" не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители. Това се казва в интервю за "Ройтерс" на Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията. 

Българският финансов министър Владислав Горанов заяви по-рано, че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България са съгласни с това. 

"Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес", казва Стоева пред "Ройтерс". 

Милена Стоева: "Инерком" не може да вдигне цената на тока

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването. От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април. 

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията "Инерком" има активи за около 100 милиона лева (62,90 милиона долара), а също така е поела твърд ангажимент да приключи тази трансакция и смята да го спази. 

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Обвинения и възможни сценарии

По отношение на страховете относно финансирането на сделката, от "Инерком" обявиха, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в трансакцията. 

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било обсъждано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране. 

"От подписването на договора досега преговорите с банките вървят добре", заявява Стоева. Тя не споменава конкретни имена на банки, поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката. 

"Никакви офшорни компании няма да участват в тази трансакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка", каза още тя. 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.