Опозицията определи като провокация изказването на Ердоган, че Кърджали е част от духовните граници на Турция

Темата за парите за бежанци ще повдигне Реджеп Ердоган на срещата между Евросъюза и Турция във Варна. Турският президент ще попита, къде са близо два милиарда евро, обещани от Европа за сирийските бежанци в Турция. Досега, според Ердоган, са получени само 850 милиона евро.

Опозицията в България определи изказването на Ердоган, че Кърджали е част от духовните граници на Турция, като провокация. От Кърджали ръководството на БСП настоя на срещата във варна да бъде повдигнат въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци.

Ердоган: Във Варна ще питам къде са парите от ЕС за бежанците

„Настояваме на срещата, която се очаква на 26 март в България такава позиция категорично да бъде заявена от министър-председателя на България. Също така на тази среща настояваме, именно служейки на народа ни, да се подстави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци. Още повече, че през 2008 г. е приета резолюция на ЕП, в която се обвързва разговорите с Турция и с бъдещото й членство в ЕС, с уреждане на двустранните отношения, в това число и уреждане на тракийския въпрос”, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.