Преди нас такива имат само САЩ и Русия

Знаете ли, че България е третата страна в света, след САЩ и Русия, с космическа оранжерия. Утре у нас ще се проведе тази конференцията „Следваща цел: Марс” , под патронажа на президента.

Да отглеждаш пресни плодове и зеленчуци в космически условия – с това се занимава от години Илияна Илиева.  

Космически храни, богати на въглехидрати, белтъчини и витамини. Без тях космонавтите няма как да оцелеят.

„Специално за корейската астронавтка знам, че е разработено специално меню, тъй като тя е голям любител на кимчи”, коментира Илияна Илиева от Лабораторията за  Космически технологии към ИКИТ, БАН.

Александър Калери е първият астронавт, който опитва растенията, отгледани в космическата оранжерия „Свет”.

Българска апаратура заработи на Марс

„Той ми каза, че за него това е била свежа зеленина, свежа храна, която му е напомняла за Земята. Когато вижда нещо, което расте, което е живо, това му дава кураж, успокоява го”, обяснява Илияна Илиева.

В оранжерия „Свет” на станция „Мир” почвата всъщност е зеолит, който се добива в района на Кърджали. 

За 10 години са поникнали няколко поколения космически растения в условия на безтегловност. Човечеството вече е буквално на десетилетие-две разстояние от полет и до Марс. Полет за 500 дни.

„На Марс е имало условия, подобни на тези на Земята. Имало е океани, реки, езера, подходящи условия за живот. Марс е имало магнитно поле, което да го пази от слънчевата радиация. Но нещо се е случило. И това магнитно поле е изчезнало”, обясни доц. д-р Евгени Овчаров – катедра Астрономия в СУ.

В петък в София пристига човекът, който иска да колонизира Марс – Бас Лансдорп. Проектът на холандеца Марс 1 планира до 20 години първите земляни да стъпят на Червената планета и да останат там. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.