На тази дата преди 57 години в Космоса полетя Юрий Гагарин

На 12 април отбелязваме Международния ден на космонавтиката. На тази дата преди 57 години в Космоса полетя първият човек - Юрий Гагарин.

ЮРИЙ ГАГАРИН - ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След два дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

АРХИВНИ СНИМКИ НА ЮРИЙ ГАГАРИН ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин ще посети реконструирания исторически павилион "Космос" във ВДНХ, на базата на който е създаден центърът "Космонавтика и авиация".

Половин век по-късно, смъртта на Гагарин остава държавна тайна

Държавният глава ще разгледа експонатите от изложбата, много от които са в един единствен екземпляр, като например спускаемият апарат на кораба на Гагарин.

Учителят на Гагарин пред NOVA: Юрий подари душата си на света

С космонавтите на борда на Международната космическа станция Олег Артемиев и Антон Шкаплеров ще може да се общува в социалната мрежа "ВКонтакте". Връзката с орбиталната станция ще бъде установена около 13.30 часа българско време.

Гагарин - първият човек, докоснал звездите (ИСТОРИЧЕСКИ КАДРИ)

Русия заема второ място по космически стартове. Миналата година страната е осъществила 21, а САЩ, заемащи първа позиция - 29. На трето място е Китай с 18 изстрелвания.

Музеят на авиацията в Пловдив ще отбележи празника с Ден на отворени врати от 9.00 до 17.00 часа и специална програма. Една от главните атракции за любителите на авиацията ще бъде свободният достъп до кабините на самолети МиГ-21 и Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в Космоса.

Руски космонавт обяви истината за гибелта на Гагарин (ВИДЕО)

В образователната инициатива „Космическо училище“ гостите на музея ще разберат как с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни може да се документира, опазва и изследва културно-историческото наследство.

Представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще запознае публиката как се произвежда космическа храна и как може да я използваме в ежедневието си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.