Сегашната слънчево явление е най-интензивното за първите четири месеца на годината

Слабата магнитна буря, която започна петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев".

"Аврора" ще засияе над арктическите части на Европа, САЩ и Русия (ГАЛЕРИЯ)

Слабата буря беше регистрирана в 5:00 часа българско време. Но както свидетелстват данните на лабораторията, към 8:00 тя се е усилила до степен средна. Събитието е продължило над 8 часа. Досега подобна интензивност е била наблюдавана само веднъж през тази година. Магнитната буря тогава се разрази в нощта между 18 и 19 март и продължителността на максималната й фаза беше от порядъка на 2,5 часа.

Силна магнитна буря удари Земята

Сегашната слънчево явление е най-интензивното за първите четири месеца на годината. То се оказа доста неочаквано за астрономите, тъй като възникна въпреки прогнозите. Учените обясняват този факт с това, че бурята е възникнала не заради изригване на Слънцето, а заради промяна в скоростта на слънчевия вятър. Сега скоростта на окръжаващия Земята вятър е около 500 километра в секунда, което е почти два пъти по-високо, в сравнение с предишните дни /250-270 км/сек.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.