Какво се крие зад новата инициатива за запознанства на самотни души, която социалната мрежа предприе?

След огромния скандал с изтичането на данни на десетки милиони потребители на Facebook, сега въпросът е дали новото приложение в социалната мрежа няма да даде възможност за нови, още по-големи рискове пред абонатите.

Facebook добавя и функция за запознанства (ВИДЕО)

Инж. Ростислав Петров, сертифициран етичен хакер, заяви, че първо трябва да си отговорим защо социалната мрежа предприема последните си стъпки.

„Тук обаче, за да си отговорим за този въпрос трябва да се върнем един месец назад, когато гръмна скандалът с Facebook. Когато двама журналисти се представиха за някакви, които организират избори в дадена държава и съответно тази компания, която е рисърч, успя да им даде данни от Facebook. Така, те се похвалиха, че са купили данни от Facebook на стойност 1 милион долара. Когато се купят такива данни знаем, че може да се манипулира мнението на група или аудитория от хора и да бъде насочвано с религиозни или други насоки”, каза експертът.

ЕС не постигна съгласие за по-строги данъчни правила за интернет гигантите

„След като привикаха в Конгреса Марк Зукърбърг разпитът му траеше 10 часа. След този разпит започнаха да се появяват политики и разни съобщения във Facebook, че променят политиките, както например политиката за лицевото разпознаване. Това лицево разпознаване те нямат право да го използват без съгласието на потребителя. След което те пуснаха политика, с която вие или се съгласявате или не за лицево разпознаване”, обясни той.

11 неща, които трябва да изтриете от Facebook профила си (ГАЛЕРИЯ)

„Всички сайтове за запознанства работят по един и същ принцип. Като цяло неговата идея е да узакони това, което вече е изтекло, защото те не знаят на колко хора са били потенциално продадени личните данни. По този начин те го узаконяват това нещо. Когато си създадеш профил в сайт за запознанство, ти си предоставяш личните данни, зодията, дата на раждане, активностите ти, какво харесваш и не харесваш”, каза инж. Петров.

Зукърбърг не се яви на изслушване в Европарламента

„Всеки един си преценява дали ще си даде личните данни. Дали са ги продали или не, в момента тече разследване и не можем да гадаем какво се е случило”, заяви той.

„Тук е моментът да кажа, че от гледна точка на сигурността, САЩ са на доста по-високо ниво от нас, но когато се приеме GDPR регламентът, за когото всички знаем от 25 май тази година, нещата ще стоят по друг начин, защото той е ясно изразен и написан”, обясни етичният хакер.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.