От рано тази сутрин на ГКПП "Маказа" се образуваха колони от леки коли

Отново задръствания на граничния пункт с Гърция „Маказа”.

От рано тази сутрин започнаха да се образуват колони от леки коли. Чакането там отнема между половин и един час, а понякога и повече. Отворено е и трето гише, за да може да се преминава по-бързо. 

Това се случва на фона на ремонта от гръцка страна на друг вход за Гърция – при пункта „Кулата-Промахон”.

Засилен трафик и колони от автомобили на ГКПП "Маказа" (ВИДЕО)

"От Гранична полиция" заявиха, че тази година очакват увеличение на трафика между 5 и 10%. 

Пътят към плажовете на Гърция за хиляди хора от Южна България и Румъния минава именно през прохода „Маказа”. 

Допълнителни полицейски сили по пътя към ГКПП „Маказа”

Таня пътува към Гърция за 10-дневна почивка и макар че й се налага да чака, предпочита „Маказа” пред останалите гранични пунктове, които препоръчват от „Гранична полиция”, за да се избегне струпването.

Колоните от автомобили достигат километър, а в района няма тоалетни и заведения. И въпреки чакането, все още недоволните не са много, защото лятото, а с него и дългото чакане с часове там, тепърва започва.

На този етап разширяването на пункта не е възможно. Това може да стане най-рано след години, когато се изгради обходен път на Кърджали, за да се осигури движението и на товарни автомобили.

Миналата година през „Маказа” са успели да минат над 1,1 милиона автомобила с повече от 3 милиона пътници. От началото на тази година, само за първите пет месеца, оттам вече са преминали близо 300 000 автомобила с повече от 800 000 пътници.

Зрители на NOVA сигнализират за километрично задръстване и на граничния пункт „Кулата”.

„Задръстването е около 5 км. Чака се над час и половина. Кога този пункт ще бъде реконструиран?”, пита Любен Цонков, който изпрати снимка в рубриката ни „Моята новина”.

И там причината е интензивният трафик, но и ремонтните дейности от гръцка страна на граничния пункт. В опит да спестят време, част от шофьорите влязоха в лентата, определена за тирове, а това доведе до затруднения и при преминаването на тежкотоварните камиони.

Ремонтните дейности в участъка от гръцка страна се очаква да приключат до края на месеца. До тогава властите препоръчват на пътуващите при възможност да използват и другите гранични пунктове с Гърция.

 

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.