Причината – интензивният трафик през лятото от и към Гърция

Полицията в Кърджали с допълнителни мерки заради очаквания трафик на граничния пункт „Маказа” и това лято. От отварянето си пунктът се превърна във втория най-натоварен към Гърция, след Кулата.

Пътят към „Маказа” през лятото е един от най-натоварените в страната. Милиони автомобили пътуват от и към Гърция, огромна част от тях - чужди. Само през юли и август миналата година на това шосе територията на кърджалийска област са станали 107 катастрофи. Затова и през лятото почти на всяко кръстовище ще има патрулка.

В ПИКА НА ОТПУСКИТЕ: Затруднено пътуване към Гърция през Кулата-Промахон

„В най-натоварените дни от седмицата - петък, събота и неделя допълнително ще бъдат включвани сили от териториална полиция, които ще бъдат разположени по цялото протежение на бул. „Беломорски” по всички възлови кръстовища”, коментира ком. Димитър Димитров, началник отдел „Охранителна полиция” в Кърджали.

Основната причина за катастрофите е скоростта, но не само.

„За миналата година имаме 20 случая на 1 до 5 с възникване на ПТП с домашни животни. Знаете, че това са най-често крави и коне”, коментира Димитър Димитров, началник отдел „Охранителна полиция” в Кърджали.

Гърция затегна контрола на влизащи от България и Македония автомобили

А за да се избегне проблемът с трафика в Кърджали, трябва да се изгради околовръстен път. Вече са започнали отчуждителните процедури.

„Ако съдът достатъчно своевременно разглежда евентуалните обжалвания в края на 2019 г. или началото на 2020 г. министър Нанков смята, че може да започне изграждането на околовръстен път”, коментира областният управител на Кърджали Никола Чанев.

След изграждането на околовръстно шосе ще се мисли и за разширяване на пункта, което пък ще облекчи чакането на границата.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.