Румен Радев и Александър Вучич засегнаха редица въпроси относно положението на сънародниците ни в Босилеград и Цариброд

Променят фамилните имена на българите в Западните покрайнини. За това се разбраха българският държавен глава Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич. 

СЛЕД АРЕСТИТЕ В БОСИЛЕГРАД: Кой ще лекува сънародниците ни в Сърбия?

След среща с българи в сръбския Димитровград двамата президенти обещаха три пъти повече средства от сръбската страна за деветте медии, които предават на български език. Държавните глави се разбраха също до дни в Босилеград да бъдат изпратени паметните плочи за загинали българи, заради които избухна скандал преди месец. Радев и Вучич инспектираха и строежа на магистралата от Ниш до българската граница. Тя ще бъде готова до края на годината.

Българи от Западните покрайнини в битка за поставяне на паметник

"Беше поставен на срещата един интересен въпрос за окончанията на фамилните женски имена. Защото тук се води примерно Боряна Димитров, а настояща нашите сънародници да имат възможност да записват Димитрова. Президентът Вучич пак отсече и това ще бъде факт. По същия начин и за възстановяване на името Цариброд", обясни президентът Радев.

Българите в Сърбия ще могат да гласуват в Босилеград и Димитровград

"В Белград се работи по много проекти - за детски градини, начални училища, гимназии... Ще се погрижим и за опасенията на гражданите от региона за околната среда. Ще изпратим инспекция. Когато туристите опознаят красотата на земите около Босилеград и Димитровград, ще доведем и инвестиции в туризма", каза сръбският държавен глава Вучич. 

Ботю Христов от западните покрайнини е баща на три деца – едно от тях вече студент в България.

„Нашите деца имат възможност да се школуват в България и това е още едно добро нещо, което България чини за нашите хора”, разказва той.

Десетки проблеми за малцинството, обаче, остават нерешени. И за тях  българите в Сърбия поискаха помощ.

„Инфраструктурата, обучението на майчин език, документите, които трябваше да бъдат двуезични все още не са… Окончанието на женските фамилни имена на –а, което си е граматически правилно, те го махнаха”, казва Ботю.

Президентите обещаха, че български лекари ще правят безплатно в Западните покрайнини специализирани профилактични прегледи.

„Оттук нататък всички българи, които живеят на територията на Република Сърбия ще могат да се възползват да дойдат през Консулската служба в Ниш за прегледи във ВМА”, каза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

До дни в Босилеград ще бъдат изпратени паметните плочи за загинали българи, заради чиято конфискация избухна скандал преди месец. Символично Радев и Вучич заедно положиха венци на паметника на убитите от двете страни в Сръбско-българската война.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.