Водещата на "На кафе" се присъединява към посланиците на кампанията под мотото "Грижа, любов, игра за всяко дете"

Водещата на "На кафе" по NOVA Гала се присъединява като посланик в кампанията на УНИЦЕФ за ранно детско развитие под мотото "Грижа, любов, игра за всяко дете", която помага на настоящи и бъдещи родители с полезни насоки как да дадат най-доброто начало в живота на своето дете.

"Като родител вярвам, че децата имат най-голяма нужда от грижа, любов и игри. Ранното детство е изключително важен период, в който ние можем да помогнем на децата си да опознаят света, да развият своите умения и таланти, да ги подготвим за тяхното по-добро бъдеще. Не са нужни супер сили – нужно е да бъдем до тях, да ги закриляме, да ги обичаме", споделя Гала.

Ранните моменти са от значение за пълноценното развитие - те са "златна възможност", която родителите могат да използват, за да развиват потенциала на децата си.  На сайта roditel.unicef.bg родителите ще могат да вземат съвети от УНИЦЕФ за пълноценна грижа в първите 1 000 дни от развитието на детето. Насоките са подготвени с подкрепата на различни специалисти, които проследяват етапите в детското развитие, дават съвети за хранене, гледане, възпитание, стимулиране на физическа активност и емоционално общуване.

УНИЦЕФ в България, в партньорство с правителството и гражданското общество, работи по дългосрочни програми за подкрепа на семействата. През 2013 г. УНИЦЕФ и партньори разработиха пилотен модел – Център за майчино и детско здраве в областите Шумен и Сливен, където обучени медицински сестри и акушерки предоставят безплатни домашни посещения на бременни жени и семейства с деца до 3 години. Патронажните сестри предоставят практически насоки за здравето, кърменето и храненето, стимулирането на развитието на децата, както и други въпроси, свързани с позитивното родителство. От началото на програмата, сестрите и акушерките са подкрепили над 11 000 деца и семейства в Шумен и Сливен, или близо 70% от всички момичета и момчета на възраст 0-3 години в двете области.

Кампанията, на която Нова Броудкастинг Груп е медиен партньор, е част от глобалната инициатива на УНИЦЕФ "Ранните моменти са от значение", която се подкрепя от посланици на добра воля като Дейвид Бекъм, Новак Джокович, Шакира и Пике, Том Брейди и Жизел Бюндхен.

В България посланици на кампанията "Грижа, любов, игра за всяко дете" са Мария Илиева, Влади Ампов – Графа, Славена Вътова, Владо Николов и Гала.