Те направиха това в писмо до Министерския съвет

Патриотите от ВМРО поискаха закриване на центровете за мигранти в София.

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и столичният общински съветник от ВМРО и председател на „Патриоти за София“ Карлос Контрера внесоха писмо до Министерския съвет с искане да бъдат закрити центровете за настаняване на мигранти в София. Става въпрос за Регистрационно-приемателен център – София към Държавната агенция за бежанците в квартал „Овча купел“ и поделенията му в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“.

Борисов: Нека всеки носи отговорност за границите си (СНИМКИ)

Според Джамбазки и Контрера със закриването им ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

Патриотите от ВМРО настояват и правителството да заеме позиция с искане да бъдат преразгледани Дъблинските регламенти.

Според Закона за убежището и бежанците обаче, само Министерският съвет може да вземе решение за закриване на центровете за бежанци.

"Кварталите „Овча купел“, „Враждебна“, „Военна рампа“, „Толстой“ и районът около „Лъвов мост“ се превърнаха в опасни за преминаване места. Развихри се незаконна дейност с уреждане на документи в Дирекция „Миграция“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“, посочват Джамбазки и Контрера в писмото.

Каракачанов: Откъде накъде България ще връща 45 000 нелегални имигранти

Те определят като груба политическа грешка допускането за разкриване на регистрационно-приемателни центрове в София, и то от отворен тип. 

"Тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани. Градът беше изправен пред опасен социален феномен – тълпи от незаконно влезли на българска територия хора, които се регистрираха на конвейер от Държавна агенция за бежанците, даваха им се статут и възможност свободно да пребивават на територията на общината. В резултат цели квартали бяха подложени на терор от млади мъже – мигранти. Имаше и няколко знакови инцидента, един от които опит за грабеж и убийство, извършени от регистриран и свободно придвижващ се мигрант в магазин на ул. „Пиротска“ – на метри от сградата на Министерски съвет", казват още Ангел Джамбазки и Карлос Контрера.

Борисов: Показахме как успешно можем да се справим с миграционната вълна

Джамбазки и Контрера са категорични, че въпросните три регистрационно-приемателни центъра нямат място на територията на Столичната община, както и че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.