„Почти 87 хиляди са хората с увреждания, които се трудят на първичния пазар на труда", каза зам.-министърът на труда

Бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти за майките на деца с увреждания – за това призова президентът Румен Радев по повод продължаващия протест. Днес под неговия патронаж започна форум за заетостта на хората със специални потребности.

Проф. Стати Статев: В УНСС се обучават 100 студенти с над 70% увреждания

Митко Ангелов от близо 7 години работи за туристическа агенция. Казва, че почти пълната си липса на зрение не му пречи.

„Не контактувам с клиенти, не съм на фронт офис, както е добре популярно. Работя по друг начин, като обработвам мнения на клиенти, поддържам връзка с тях”, разказва той.

„Почти 87 хиляди са хората с увреждания, които се трудят на първичния пазар на труда. Това е доста добър резултат в сравнение с предходни години”, заяви зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

И въпреки това, случаи като този на Митко все още са рядкост.

Радев: 445 000 лица с увреждания са извън пазара на труда

„Хиляди получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. Малка част от тях, обаче, работят по трудови договори. Да не затъваме в капана на помощите”, заяви президентът Радев.

В същото време, работодателите настояват  хората с увреждания, които могат да се трудят повече от 6 часа на ден, да не получават помощи. Също – закрилата от уволнение да отпадне.

„Те не могат да бъдат съкратени и затова работодателите не ги наемат. Това е пример как една защита за хората с увреждане се обръща срещу тях”, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„При първия случай, когато се наложи съкращение – ние ще бъдем първи”, каза Величка Драганова от Националната асоциация на сляпо-глухите в България.

Какви са възможностите за професионално обучение на хората с увреждания?

Затова, според Величка Драганова – първата сляпо-глуха дипломирана юристка у нас, по-важни са финансовите стимулите за работодателите.

„Ако децата с увреждания не тръгнат в детска градина с другите, ние не можем да искаме на изхода като възрастни те да бъдат възприемани наравно. Те могат и са доказали, че развиват редица други важни качества, умения и таланти и могат да бъдат отлични служители и работници”, заяви президентът Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.