Бебето се родило със синдром на Даун на 3 юни в болницата в Плевен

„По време на бременността не бяха направени всички изследвания, които трябва да бъдат направени. Препоръча ни се изследване, което не можехме да си позволим – за 1200 евро. Останалите изследвания, гинекологът ни увери, че те са игра на тото, в смисъл каквото и да покажат няма да е точно”. Това разказва майката на бебето Галя Горчева.

Гинекологът й обяснил, че въпросното изследване се изпраща в чужбина и показва дали детето има генетични заболявания.

5 дни преди раждането родилката влиза в болница, тъй като при контролен преглед се видяло, че тоновете падат, а майката има контракции.

Съмнения за тежък проблем с упойката на починалата родилка в Плевен

„3-4 дни лекарят се чуди дали да го извади. На 2-ри през нощта решихме да се извади детето, да се направи секцио. Роди се Ванеска и казаха, че всичко е наред. Съмняваха се за генетично заболяване, но лечимо, не толкова страшно”, разказва Галя.

Бебето било сложено в кувиоз, защото било родено преждевременно. Тогава лекарите казали на майката, че детето има 90% синдром на Даун.

„Започнахме да четем в интернет за този синдром и видяхме, че 90% от тези деца имат проблем със сърцето. Започнахме да питаме дали е прегледана от кардиолог, увериха ни, че детето е напълно здраво и няма причина да викат кардиолог”, разказа още Галя Горчева.

„Извадиха я от кувиоза. Чакаха да наддаде до 2,200, за да я пратят в дом Майка и дете”, разказва майката.

Родилка почина, бебето ѝ е в кома след планирано секцио

„Единият лекар ни каза, че като наддаде 2,200 ще го преместят в дом за медикосоциални грижи, други казваха, че до 2,500. Случайно видях, че има висока кръвна захар. Никой не ни информира за това нещо”, разказа бащата Владимир Врачански.

Родителите настоявали за преглед при кардиолог, но докторите им казали да не бързат.

„16 дни беше при тях – първо във втора база, после в дом Майка и дете. Видяхме, че диша тежко, казаха ни, че е нормално за недоносените деца. След това я изписаха. Обадихме се на джипито, която дойде още на следващия ден. Каза, че не е нормално да диша така това дете. Веднага се обадихме на кардиолог”, разказа майката.

Още преди да стигнат до кардиолога обаче детето починало. Родителите още чакат резултатите от аутопсията. 

„По-показания на лекарите детето е било с добри показатели, няма никакъв порок на сърцето. Изписано е от болницата здраво, но със синдром на Даун. След това е изписано и от дома за медикосоциални грижи. За съжаление е починало вкъщи, но въпреки това ние сме свикали ОКК”, заяви пиарът на болницата Момчил Цветков. „Раждането си е протекло нормално, детето е било леко недоносено, нямало е никакъв проблем със сърцето му, лекарите са го преглеждали многократно”, заяви Цветков.

Съпругът на починалата родилка: Ако бебето ми се събуди, ще бъде увредено

„Няма достатъчни данни да се изкажа медицински. Грешките, когато ги има, трябва да показват, за да бъдат елиминирани”, заяви Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването. „От друга страна моята гилдия е сочена с пръст каквото и да стане. Това пречи на честното отношение на моята гилдия към нашите си грешки. Това е порочен кръг, много неприятен”.

„В момента нямаме стандарт по акушерство и гинекология и никога, дори когато сме имали, там не сме имали фетална морфология – изследванията, които показват дали плода има генетични увреждания. Грехота е в 21 век ние да говорим, че е нормално да се роди дете със синдром на Даун, още по ненормално е да казваме, че дете със синдром на Даун е здраво дете”, заяви Мария Петрова, специалист по медицинско право.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.