Според предварителните разчети то ще струва 7-8 млн. лв.

Започваме укрепване на свлачището по пътя Смолян - Мадан. Алпинисти монтират анкери, за да бъдат поставени вискоякостни мрежи, които да предотвратят срутването на скална маса в района на село Тикале. След това ще пристъпим към мерки за трайно укрепване. Целта ни е движението да бъде пуснато до 15 септември”. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев в четвъртък.

Огромно свлачище затвори пътя Асеновград-Смолян (ВИДЕО)

Изготвя се задание за провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши цялостно укрепване на опасния участък.

Според предварителните разчети укрепването ще струва 7-8 млн. лв. Временното укрепване с обезопасителни мрежи ще струва около 1 млн. лв.

В района е регистрирано и ново свлачище, което е засегнало главния водопровод, снабдяващ шест населени места. Според Костадин Тотев от ВиК – Смолян са предприети мерки за изместване на засегнатия водопровод, за да не останат хората без вода. Още в петък ще се направи връзка по ново трасе, като превключването ще трае около 1 час.

Хората няма да усетят проблем с водата, докато изместваме водопровода, защото във водоемите на селата има достатъчно количество вода“, обясни Тотев.

ПРОТЕСТ КРАЙ СМОЛЯН: Блокираха пътя за Мадан заради неразчистено свлачище (ВИДЕО)

Продължава свличането на скална маса в с. Забърдо, където е обявено частично бедствено положение, информира още регионалният заместник-министър. Той отбеляза, че въпреки поставените предупредителни знаци туристи преминават през опасния участък, рискувайки живота си.

Йовев каза още, че ще се търси финансиране по линия на Фонда за бедствия и аварии за укрепване на свлачището, защото общината няма финансови възможности.

Областният управител на Смолян Недялко Славов обобщи, че към момента частичното бедствено положение остава за общините Чепеларе и Девин. Общинският кризисен щаб в Чепеларе ще прецени какво да се прави с разчистването на пътя за село Забърдо.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.