По-рано метеоролозите поискаха да минат под шапката на МОН

„Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос. Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от Академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ”. Това се казва в прессъобщение на БАН.

„БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от институти на Академията и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране”, се казва още в съобщението.

„Обръщаме сериозно внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН”, заявяват от ръководството на Академията.

СИНОПТИЦИ НА ПРОТЕСТ: Разпределението на пари в БАН било пагубно за НИМХ

По-рано синоптиците призоваха премиера да извади Националния институт по метеорология и хидрология от състава на БАН. 

Хората, които подготвят всеки ден прогнозите за времето, заявяват, че разпределението на парите в Академията е пагубно за тяхната дейност и води института към ликвидиране. 

В открито писмо до Бойко Борисов метеоролозите настояват да бъдат прехвърлени под шапката на Министерството на образованието като самостоятелна научна организация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.