Ние не сме роби, скандираха разгневените работници

Стотици селскостопански работници, най-вече от африкански страни, протестираха в Южна Италия срещу условията, при които работят, предаде БГНЕС.

„Ние не сме роби” и „Не на експлоатацията", скандираха демонстрантите. 

Повод за протестите станаха две катастрофи с микробуси от последните дни, при които загинаха 16 работници, а четирима бяха тежко ранени.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В единия инцидент участва микробус с българска регистрация, припомня БТА. В него е имало 14 работници, въпреки че превозното средство е предвидено за не повече от 8 души, пише вестник „Кориере дела сера”. Микробусът се удари в камион и 12 души загинаха. Инцидентът стана само преди 2 дни.

Микробус с българска регистрация катастрофира в Италия, 12 души загинаха

Хиляди африканци, но също и българи, румънци и поляци берат домати по цяло лято в италианската провинция Фоджа, в южната област Пулия. Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията.

От години профсъюзите и асоциациите, които помагат на работниците мигранти, призовават за създаване на система за обществен транспорт около Фоджа за пиковия сезон, пише БГНЕС.

Регионът на Пулия вече е предвидил бюджет за такава система, каза губернаторът Микеле Емилиано в понеделник, но добави, че сътрудничеството и прозрачността от стопанствата са от решаващо значение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.