Времето бави старта на операцията в потъналия кораб

„Трябва да пазим живота на водолазите, затова чакаме морето да се успокои". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Созопол. Той се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. американски търговски кораб „Мопанг”.

Борисов посочи, че е възложил на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Изпълнителната агенция „Морска администрация“ да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Знаете екологията винаги е била водеща за нас. Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия“, каза премиерът Борисов и подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.

От Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут, както и че днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд.

Министър-председателят Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват и че в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.

В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут. 

Започва източването на мазута от потъналия кораб край Созопол

Очаква се следващите дни водолази да влязат в открито море.

„Цялата налична техника вече е мобилизирана. Контейнери с оборудване, водолазен кораб. За съжаление времето към момента не позволява да започнем операцията”, заяви пред NOVA капитан Живко Петров.

ТЕЧЪТ НА МАЗУТ: Доброволци поставят временни тапи (ВИДЕО)

„Водолазите ще слизат на 31 метра максимална дълбочина. В момента се мобилизираме”, заяви Ивайло Иванов пред NOVA, представител на фирмата, която ще източва мазута. „Във всеки един момент броят на водолазите може да бъде променян”.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.