Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов поемат регионалното, транспортното и вътрешното министерство

Парламентът избра тримата нови министри. Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов се заклеха и поемат регионалното, транспортното и вътрешното министерство. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След продължили няколко часа дебати в парламента, депутатите първо освободиха от поста министър на транспорта Ивайло Московски. Гласуваха 216 депутати, „за" бяха 208, „против" 8, нямаше въздържали се. На негово място беше избран Росен Желязков. Гласуваха 213 депутати, „за" 125, „против" 88, няваше въздържали се.

Депутатите гласуват промените в кабинета "Борисов 3" (ВИДЕО+СНИМКИ)

След това беше освободен и Николай Нанков като регионален министър. Гласуваха 213 депутати, „за" бяха 205, „против" - 8, без въздържали се. В неговия стол сяда Петя Аврамова. За избора й гласуваха 215 депутати, „за" 125, „против" 90, без въздържали се.

Накрая депутатите освободиха Валентин Радев като вътрешен министър. Гласуваха 216 депутати, „за” 207, „против” 9, въздържали се няма. На негово място беше избран досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Гласуваха 216 депутати, „за” бяха 126, против 90, въздържали се няма.

Снимка: Олег Попов

„Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата й трябва да продължи това, което се прави. Смятам, че ориентирайки се и към човешкия ресурс, и към технологичното обновяване, ще постигнем добри резултати”, каза новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов минути след гласуването на номинацията му в парламента.

Младен Маринов: Ще спазвам приемствеността (ВИДЕО)

"Влизам със смесени чувства в Министерството на транспорта. В такъв момент чувствата винаги са смесени. Запознат съм с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, предстои да приоритизираме следващите стъпки. Не е сега моментът, в който трябва да се прави оценка или самооценка”, каза новоизбраният министър на транспорта Росен Желязков.

Росен Желязков: Влизам със смесени чувства в Министерството на транспорта (ВИДЕО)

„Съзнавам отговорността, която поемам с този пост, ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри", заяви новоизбраният регионален министър Петя Аврамова. Имам три приоритета: ефективност, качество и контрол. За мен ще е ценно да получа подкрепата на Нанков. Ще бъде ценно да получа възможност да ползваме неговите знания и опит, ще разчитам на професионализма, опита на всички служители на МРРБ. Отговорен човек съм, ще се опирам на опита на знанията на всички в сферата, ще работя съвместно с общините, ще работя съвместно и с бранша и съсловните организации. Вярвам, че ще успеем да свършим работата, която ни предстои и тя е за облагородяване на нашата държава, за добри пътища, за добра градска реда, подчерта Аврамова. "Всеки носи политическа отговорност, приемам акта, който направиха колегите и министър Нанков като морален акт на съпричастност към това, което се случи", добави още Аврамова.

Петя Аврамова: Съзнавам отговорността, която поемам

„Да излязат на трибуната и да кажат каква ще е политиката им, искаме анализ на министерствата, както и какви ще бъдат първите им действия във всяка една сфера”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

„Градивни ще бъдат, г-н Стойнев”, отговори Вежди Рашидов.

„Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти, когато излизате на трибуната. Веднъж да сте поели отговорност за ваши действия”, обърна се към БСП Тома Биков от ГЕРБ.

„Имам улични сблъсъци с Младен Маринов. Той си вършеше добре работата”, заяви Волен Сидеров.

НОВИТЕ МИНИСТРИ: КОЙ КОЙ Е?

Инж. Петя Аврамова

Дата на раждане: 29 май 1963

Професионален опит: Народен представител от 42-то Народно събрание. Член на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика и комисия по инвестиционно проектиране.

Председател на Общински съвет Враца (2011-2013 г.) Заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца (2009-2011 г.)

Младен Маринов

Владее английски език; основни познания по руски език. 

От 9 май 2017 г. досега беше главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Юли 2014 – май 2017 г. – директор на Столичната дирекция на вътрешните работи;

От 1991 г. заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на СДВР, сред които началник на отдел „Охранителна полиция“ и заместник-директор на столичната дирекция.

Росен Желязков

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столичната община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

На 17 септември коалционният съвет на управляващите обяви, че го номинира на министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. А днес пое поста. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.