Инцидентът стана през ноември 2015 г.

Пернишкият окръжен съд потвърди решението на Районния съд в Трън, което оправдава бившия кмет на Трън Станислав Николов за инцидента, при който той блъсна дете с колата си.

Майката на детето, блъснато от кмета на Трън: Оправдателната присъда е унизителна (ВИДЕО)

На 13 ноември 2015 г., на кръстовище край СУ "Гео Милев" в града, Николов удари тогава 6-годишния Ивайло Стоянов при опит да премине зад спрял училищен автобус. В резултат на катастрофата момчето остана без далак и с половин черен дроб. Бившият кмет бе обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди.

Първоначално разследващите твърдяха, че момчето се е ударило само в кметския автомобил. Стана ясно още, че свидетели са били притискани да мълчат. 

След проверка, направена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, делото бе иззето от Трън и прехвърлено на прокуратурата в Перник. Магистратите там твърдят, че според данни от хода на делото Николов е карал със съобразена скорост. Той реагирал своевременно, натискайки спирачката, но не е можел да предотврати удара, защото пострадалото дете изтичало на пътното платно зад спрелия автобус. На мястото нямало пешеходна пътека. Затова Николов не видял Ивайло преди да навлезе в опасната зона, мотивират становището си от съда.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.