Великата прима издъхна на 85-годишна възраст

Прочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в Барселона. Това съобщиха от болницата, в която е издъхнала музикалната легенда. Тя бе приета там през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми след прекаран през 2012 г. инфаркт. 

СНИМКИ НА ПЕВИЦАТА ВИЖТЕ ТУК

Поклонението пред паметта на оперната прима ще се състои в понеделник в каталунския град.

Кабайе е родена в Барселона. Завършва тамошната Консерватория в класа на Еугения Кемени. През 1957 г. дебютира на оперната сцена с ролята на Мими в „Бохеми“. През 1960-1961 г. тя пее в Бременската опера, където значително разширява репертоара си. след това се завръща в родния си град и дебютира в „Арабела“ от Рихард Щраус.

През 1970 г. прави отлагания си дълго време дебют в "Ла Скала" (изпълнява Лукреция Борджия), а през 1972 г. – в "Ковънт гардън" (като Виолета от „Травиата“ на Верди).

Ексклузивно за NOVA: Монсерат Кабайе и дъщеря й

През 1974 г. Кабайе достига апогея в кариерата си с множество удивителни представления – „Аида“ (през януари), „Сицилианска вечерня“ и „Парижанката“ (през март), „Норма“ (през юли), всички изпълнени в едни от най-големите оперни театри – "Ла Скала", "Болшой театър" и др.

В края на същата година ѝ откриват злокачествено образувание – тумор в стомаха. След успешна операция, на следващата година певицата отново е на сцена в ролята на Норма.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА НА МОНСЕРАТ КАБАЙЕ В НДК ВИЖТЕ ТУК

Като резултат от любовта на Кабайе към рок музиката е дуетната ѝ песен с Фреди Меркюри – „Barcelona“, включена в дуетния им албум със същото име. Сингълът се превръща в химна на Летните олимпийски игри от 1992, проведени в Барселона. Песента става хит и влиза на челните места на класациите за поп музика в Европа. Песента е изпълнявана много пъти с огромен успех – заедно с Меркюри я изпълняват в най-големия нощен клуб в света – Privilege, на остров Ибиса. Записът е използван за направата на клип.

През 1999 Кабайе изпълнява песента на финала на Шампионската лига на стадиона Ноу Камп. Гласът на Меркюри е пуснат на запис, защото и до днес Кабайе отказва да пее песента в дует с друг изпълнител.

Кабайе се посвещава и на благотворителната дейност. Тя е посланик на ЮНЕСКО и основава фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона.

Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за когото се омъжва през 1964 г. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.