Еунисио Оливейра е трети в списъка на кандидатите за две сенаторски места от региона

Председателят на Националния конгрес (двукамарен парламент) на Бразилия, сенаторът Еунисио Оливейра ще изгуби поста си, тъй като няма да бъде преизбран в горната камара. Това се доказва от резултатите от проведените в страната общи избори, публикувани в интернет от телевизионния канал "Глобо".

Неочаквано висок резултат на изборите в Бразилия

Оливейра, кандидат на бразилската Демократическа партия в щата Сеара, се оказа трети в списъка на кандидатите за две сенаторски места от региона, спечелвайки около 17% от гласовете, предаде ТАСС. По този начин политикът няма да може да представлява своя щат във Федералния сенат, а неговите правомощия като сенатор ще изтекат на 31 януари 2019 г.

Хиляди протестираха в Бразилия срещу Дилма Русеф (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бразилският национален конгрес се състои от Федералния сенат и Камарата на депутатите. Те имат еднакви правомощия по въпросите за изменение на конституцията, одобряване на данъчната система, одобряване на бюджета, обявяване на амнистия, формиране на министерства, ратифициране на международни договори, преструктуриране на въоръжените сили. Въпреки това само Сената има право да отстрани от длъжност президента и вицепрезидента, съдиите и главния прокурор.

В неделя в Бразилия се проведоха общи - президентски, парламентарни и губернаторски избори. Според официални данни най-големият брой гласове на президентските избори са получили крайнодесния депутат Жаир Болсонаро (46,24%) и представителя на лявата Работническа партия Фернандо Адад (28,99%). Тъй като никой от тези кандидати не успя да преодолее границата от 50%, на 28 октомври те ще се срещнат във втория тур на президентските избори. /БГНЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.