Те спечелиха три медала на 23-тата Международна олимпиада по астрономия

Три медала за България в най-силното състезание по астрономия в света. Българските ученици спечелиха едно сребърно и две бронзови отличия на 23-тата Международна олимпиада по астрономия, която се проведе в Коломбо, Шри Ланка. Медалистите ни се състезаваха с повече от 80 участници от 18 държави.

„По астрономията се запалих от 5 клас, когато започнах да ходя на школи по астрономия в училище. Специално на мен би ми било много интересно да науча повече за звездна еволюция”, споделя Васил Николов, който е в 10 клас в Първа частна математическа гимназия /ПЧМГ/.

Пускат в продажба последната книга на Стивън Хокинг

Явор Йорданов пък споделя, че иска да продължи да учи астрофизика или по-специално какво представляват черните дупки във Вселената.

„Книгата на Стивън Хокинг “Кратка история на времето” всъщност доста ми помогна да се запозная с основите на съвремената астрофизика. Беше ми доста интересна”, каза Явор, деветокласник от Националната природо-математическа гимназия/ НПМГ/.  

Той и Васил се занимават с астрономия от две години и вече участват в съзтезания на световно ниво. Казват, че вече могат сами да сглобят телескопа, с който работят.

Мит ли е българският математически ген? (ВИДЕО)

Двама преподаватели забелязват таланта им и насърчават уменията им.

„Явор е изключително трудолюбив, това е много важно. Не е достатъчно само да имаш талант”, каза Жана Кюрюкчиева, преподавател в НПМГ.

„Голямото предизвикателство е, че тези деца винаги имат въпроси, но имат и отговори”, обясни Никола Каравасилев, преподавател в ПЧМГ.

Въпреки голямата конкуренция на международни олимпиади, двамата млади изследователи и догодина ще се явят с надежда за златен медал.

Целия репортаж вижте във видеото.

Стажант-репортер: Яна Блажева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.