Няма инструменти, по които самият пострадал да стигне до извършителя, обясни той

Фалшивите новини са много сериозен проблем, който интернет предизвиква не само сред представителите на политиката и бизнеса, но и сред обикновените хора. Фалшивите новини са и мощен инструмент на хибридната война. Това заяви началникът на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев по време на конференцията „Технологии и единен цифров пазар: Възможности и предизвикателства“, предаде БГНЕС.

„Създава се някаква фалшива новина, която има за цел да оклевети политик, общественик, артист и т.н. Тя се публикува в сайт, да го наречем „еднодневка“. Той се намира някъде на безплатен хостинг. Тази новина бива разпространена в т.нар. жълти сайтове и впоследствие, чрез социалните мрежи, достига до всеки един от нас като бива споделяна“, обясни Колев технологията на разпространението.

Цветан Цветанов: Фалшивите новини след убийството в Русе са хибридна война

Според него борбата срещу фалшивите новини е допълнително затруднена от факта, че пострадалите нямат необходимата законодателна възможност.

„В нашия Наказателен кодекс има само текстове за обида и клевета. Извършителите на такива престъпления се преследват по частноправен път, чрез тъжба в съда. Няма инструменти, по които самият пострадал да стигне до извършителя. Това поставя сериозен проблем, по който трябва да се мисли, защото технологиите са изпреварили законодателството“, категоричен е Явор Колев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.