Датата 10 ноември се оказа разделителна

Задочен политически сблъсък между президента Румен Радев и управляващите. В обръщение към нацията държавният глава обяви, че 29 години след промените у нас демокрацията е сериозно застрашена. В отговор от управляващата партия заявиха, че това не са думи на обединител на нацията. 

Радев: Демократичните свободи се нуждаят от широка подкрепа

Датата 10 ноември се оказа разделителна за президента и управляващите от ГЕРБ. Повод за  разногласията стана равносметката на Румен Радев е за  събитията в България почти три десетилетия след промените.

„29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.  Пропагандата застрашава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се механизмите на партията държава”, каза президентът.

Според президента   законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. След чутото от ГЕРБ нарекоха Румен Радев разединител на нацията и видяха в думите му координирани действия с БСП.

„Когато обаче ти си предприел този реваншистки подход, този егоцентричен подход, за да задоволяваш някакво лично его, това е вредно за демокрацията. Много е тревожно за президентската институция, че президентът влезе в този тон на поведение – да отрича всичко, да търси агресивния подход, а не граденето и изграждането на мостове.

Отговорът на държавния глава дойде от Париж:

„Кое от това, което казах не е истина?”

Пред Дарик радио лидерът на БСП Корнелия Нинова определи думите на президента като обективни:

„Нямаме ли липса на демократични институции и взимане на еднолични решения? Свободната инициатива не е ли заменена с лобизъм”, каза Нинова.

Правосъдният министър Цецка Цачева коментира:

„Гледната точка на държавния глава трябва да изхожда от функцията обединител на нацията. Неговото мнение е едностранно и отива повече на един опозиционен лидер, отколкото на държавен глава”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.