Недоволството е срещу високите цени и ниските заплати в страната

Поредна вечер на протести на много места в страната. Недоволните от високите цени на горивата, данъците и стандарта на живот блокираха ключови пътища. Стигна се и до санкции за протестиращите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

За първи път жителите на Гурково излязоха на протест и два пъти затвориха Прохода на Републиката. Протестиращите направиха уговорката, че поетапно ще бъдат пускани тирове, които вече образуваха километрична опашка. Исканията им са за оставка на правителство, за по-добър живот в България и повече сигурност. На място има засилено полицейско присъствие.

Протестиращи блокираха и международният път Е-79 за и от „Дунав мост 2”. Образувала се е километрична колона от превозни средства. Хората се събраха на изхода на Монтана в посока Враца и застанаха на пътя. Те се заричат, че ще останат там до утре сутринта. Настояват за оставка на правителството и по-ниски цени на горивата.

В София протестът тръгна от сградата на НС и завърши на бул. "Витоша". Протестиращите успяха да блокират движението пред парламента. След това се насочиха към Министерския съвет. Имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия.

След 22:00 часа някои от протестиращите бяха глобени заради шума, а други бяха направо задържани заради незаконно притежание на пиротехника.

В Хасково хората започнаха да се събират на централния площад около 18.00 ч. Те се насочиха към един от главните булеварди в града. Протестиращите се зарекоха, че недоволството няма да бъде последното. Протестът беше под надслов „Срещу безобразията в България”. Хората искат да живеят по-добре. Настояват и за по-ниски цени на горивата.

За часове пътят Хасково-Димитровград беше блокиран, а малко след 20:00 часа протестът стигна до магистрала "Марица" и затвори и двете платна. 

Около 300-400 души се събраха в Благоевград за шествие по централните улици на града. Блокиран е централният булевард. Хората ще спират пред офисите на партиите, за да палят свещи и да покажат ритуалното им погребение. Протестиращите смятат да стигнат и до общината.

В Пловдив тази вечер също излязоха на протест. Жителите на града организират автошествие по централните улици и възлови кръстовища. Те се събират пред най-голямата спортна зала в града, откъдето ще тръгне и обиколката им с надути клаксони, развети знамена и искания за оставка на правителството и достоен живот.

Протестиращи се събраха на кръговото кръстовище на изхода от Велико Търново в посока София. Те искат смяна на системата. Стигна се до ескалация на напрежението между протестиращи и полицаи и за кратко затвориха пътя. 

Автошествие блокира Подбалканския път между Карлово и Сопот.

Репортери: Велина Сашева, Димитър Иванов, Антон Чавдаров, Георги Манев, Биляна Борисова, Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес