Те искат за тях да говорят успехите им

Деца с увреждания ходят на състезания по плуване и печелят медали. Те искат за тях да говорят успехите им.

За някои деца първите стъпки не минават през проходилката, а през плувните басейни. Такъв е случаят на Крум. Той все още има затруднения с придвижването извън басейна, но във водата е напълно самостоятелен и печели медали на състезания по адаптирано плуване. На Крум му предстои състезание другата седмица, за което той се подготвя от два месеца.

Децата с увреждания ще получават повече пари за обучението си (ВИДЕО)

Фондация “Воден път“ е първата организация в България, въвела водната рехабилитация за деца с двигателни, ментални и сетивни нарушения. От създаването си през 2003 г. адаптирано плуване посещават деца с различни увреждания като ДЦП, аутизъм и Синдром на Даун. Подходът на специалистите е индивидуален към всяко едно дете.

Груповите занимания помагат да се изгради и състезателният дух на децата. Елена и Елеонора тренират плуване вече осем години. На състезание те често участват заедно и си подават щафета. Признават, че никоя не е по-бърза от другата. Божидар има толкова медали, че е изгубил бройката им.

Технологични иновации помагат на хора с увреждания (ВИДЕО)

Водната среда може да се използва както за подобряване на емоционалното състояние на детето, така и за развиване на правилни двигателни функции. Първо децата свикват с водата и тренират различни положения на тялото, а след това преминават в следващия етап, в който те са самостоятелни и започват да упражняват различни техники. Най-забавно за най-малките се оказва гмуркането.

Основната мисия на водната рехабилитация е да помогне на децата със специални нужди да пораснат като самостоятелни възрастни и да получат шанс за пълноценен живот.

Стажант-репортера: Яна Блажева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.