Става въпрос за тези ученици, които не могат да посещават масовите училища

Децата с увреждания ще получават повече пари за образованието си. Става дума за тези ученици, които не могат да бъдат интегрирани в масово училище. От 2019 г. субсидията на центровете, в които те се обучават, ще е с близо 3 000 000 лв. повече, предвиждат от МОН.

В момента в страната ни има 43 центъра, наследници на помощните училища. В тях се обучават близо 2900 деца със специални образователни нужди. Издръжката на един такъв ученик и сега е няколко пъти по-голяма от тази на учениците в масовите училища. Идеята е от 2019 г. тя да се увеличи и с допълнителни близо 2000 лв. на дете.

Технологични иновации помагат на хора с увреждания (ВИДЕО)

Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието и говорни нарушения. Диагнозата превръща Денис в едно от хилядите деца с нужди, различни от тези на връстниците му. Успява да учи сред тях едва до четвърти клас. Така Центърът за специална образователна подкрепа във Видин се превръща в ново училище за детето. Там получава повече внимание.

"Материалната среда е много важна. Самият център е оборудван с необходимите неща, които отговарят на потребностите на тези деца", каза майката на Денис.

За да се справят с нуждите на различните ученици, от образователното ведомство готвят 40% ръст на парите за обучението им. Именно транспортът се превръща в една от най-големите пречки да бъдат обхванати от системата всички деца със специални нужди у нас, потвърждават експертите.

МОН пуска новини за хора с увреден слух

"Тази подкрепа е скъпа. Тя изисква специалисти, изисква съвременна материална база. За следващата година с Бюджет 2019 сме предложили да бъдат увеличени средствата за центровете както за издръжка, така и за допълнителни дейности като храна, транспорт", обясни министирът на образованието Красимир Вълчев.

Остава предизвикателството с намирането на желаещи да бъдат терапевти в центровете. Затова от МОН планират и увеличение на възнагражденията на служителите, работещи в тези институции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.