Работата спира през зимата

Работата по източването на горивото от "Мопанг", потъналия преди около 100 години кораб край Созопол, спира през зимата. До момента са извадени около 40% от мазута, изхарчени са около 1,1 милиона лева. Работата по източването на останалото количество гориво, смесено с вода, ще продължи напролет.

Операцията започна в разгара на летния сезон след сигнал на водолази. Мазутът дори изплува по много плажове в района. Експертите обаче са категорични, че изтеклите количества са малко и не са опасни за околната среда. А по дъното на Черно море има още кораби с останало в тях гориво.

КОРАБЪТ "МОПАНГ": Започва източването на мазута от резервоарите

„Мащабите на това бедствие никой не е можел да предположи какви са. Те са много големи и  смятам, че всяка една стотинка, дори и един литър да бяхме спрели, пак си е струвало”, заяви водолазът Михаил Заимов.

„Знаем за кораба "Родина", който също е потънал, натъквайки се на мина през Втората световна война. Може би ще трябва там да се направи целенасочено обследване, да видим той с какво гориво е бил. Проверихме световния опит, оказва се, че наистина идва време на такива екологични бомби и потънали кораби по време на войни”, каза директорът на "Морска администрация" Живко Петров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.