Хактан Сами живеел в ромската махала на града

Българинът, осъден за подготовка на терористичен акт в Австрия, е от Силистра, научи NOVA. 24-годишният Хактан Сами се завърнал в Австрия от Сирия преди три години. В жилището му полицията открила флашка с текстове, свързани с изработката на самоделни взривни устройства и биологични оръжия. 

Като дете Сами живеел в ромската махала на Силистра. Учил е в спортно училище. Учителите му си спомнят, че често посещавал джамията. 

ОПИТ ЗА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА: Българин осъден на 7 г. в Австрия

Постоянно беше в джамията. Даже бяха му измислили прякора „Ходжата“, каза бившият директор на Общинско спортно училище „Дръстър“ – Силистра Кольо Колев.

„Водил съм много разговори с него в това отношение, но нямаше признаци, че би могъл да достигне до това ниво, до което е изпаднал в момента", коментира класният на Хактан и преподавател по история Иван Занов.

Сами от скромно семейство. Баща му заминал за Австрия, за да работи като таксиметров шофьор, а майка му била домакиня.

Сами заминал за Сирия и се върнал през 2015 г. През 2017 г. е задържан по време на антитерористична операция в град Грац. При претърсвания в дома му е открита флашка с документи как да се използват бомби и да се правят взривове с мобилен телефон.

Преди дни от прокуратурата в Австрия определиха Хакан като „радикален”. Според защитата му обаче той е любопитен човек, който свалял глупости от интернет. Не окончателно, но е осъден на седем години затвор.

Осем години пък може да лежи 38-годишен австриец, който се смята, че е вербувал членове за ИДИЛ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.