В дома му е открита флашка с инструкции как се използват взривни вещества

Българин беше осъден на 7 години затвор в Австрия, след като у него били открити планове за терористична атака. При операция в неговия дом е намерена флашка с инструкции как се използват взривни вещества и химическо оръжие, включително как да се взривят устройства с мобилен телефон. По същото дело на 8 години затвор е осъден и австрийски гражданин с българо-турски произход. Той е обвинен, че е обвързан с радикално ислямско общество.

Осъденият за тероризъм Олег Сенцов получи наградата "Сахаров"

 „Подробности, както за единия, така и за другия подсъдим не се дават. Делото срещу двамата джихадисти е резултат от изключитено сериозна антитерористична акция, реализирана още в края на месец януари 2017 г. Заседанието се провежда при много строги мерки на сигурност. Полицията е маскирана. Лицата дори на съдебните заседатели са закрити с паравани”, каза за „Здравей, България” журналистът Малина Първанова. Тя допълни, че осъдените се считат за изключително опасни.

„Интересно е, че когато са направили претърсване жилището на австрийския гражданин, с български корени, е намерено и завещание. Има обаче разлика в поведението им. Единият от тях твърди, че е бил принуден да го направи и се отказва от своите показания. Докато осъденият на 7 години затвор разговаря и чрез адвоката си. Според прокурора той е изключително опасен, а адвокатът му твърди, че е събирал материалите от любопитство”, заяви Първанова. Тя добави още, че вещото лице определя, че всички материали, които са иззети от 24-годишия българин, са напълни лесно достижими на пазара и действително действат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.