Коментират политическите анализатори Андрей Райчев и Георги Харизанов

През 2019 г. у нас ще има два вида избори – местни и европейски. Вече започнаха да се появяват и първите имена на евентуалните кандидат-кметове.

„Силите между ГЕРБ и БСП са приблизително равни. В хора това е – малко под 1 милион за БСП, малко над 1 милион за ГЕРБ”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

БСП спряга Мая Манолова за кандидат-кмет на София

Райчев коментира още, че според повечето социолози, подкрепата от 1 милион гласоподаватели, които са избрали Румен Радев за президент, е таванът за БСП. По-думите му ГЕРБ от своя страна топят преднината си.

„Изравняването беше факт и седмица преди изборите. В един момент нещата опират до лидерство, до това кой би бил премиер, ако определена партия спечели изборите. Личността на г-жа Нинова донесе 150-200 хил. гласа на ГЕРБ в навечерието на изборите. Просто хората не желаеха тя да става премиер”, коментира Георги Харизанов. Според него при скорошни избори този сценарий би се повторил.

„Партиите ще вървят близко една до друга, с лека преднина на ГЕРБ. Парламентарните избори у нас водят до това лидерът на най-голямата партия да става и премиер. Хората не желаят Корнелия Нинова да е премиер и тази тенденция се затвърждава във времето”, коментира още Харизанов.

Могат ли "новите българи" да преобърнат изборите? (ВИДЕО)

„БСП стигна тавана си, трябва нещо голямо да се случи, за да го прекрачи. ГЕРБ не ми се вярва до май да издържат на преднината – не се вижда нещо хубаво, което им се случва, само скандали, скандали. Г-н Симеонов направи меча услуга – превърна скандалите в протести. Държа се прекалено арогантно”, коментира още Андрей Райчев.

Според Харизанов пък успех на изборите ще зависи напълно от Борисов.

„Никой не расте, очевидно доверието, което ерозира от управляващите партии, не се пренасочва нанякъде. Само от Борисов и ГЕРБ зависи дали тази ерозия ще се засили, дали ще спре или дали е обратима като процес”, заяви Харизанов.

Повече гледайте във видеото   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.