Ще сложи ли това край на злоупотребите и ще засегне ли правата на болните ?

Здравната каса затяга контрола в болниците. В отделенията по инвазивна кардиология ще бъдат поставени камери, които да следят за фиктивни пациенти и процедури.

Камерите ще бъдат поставяни на входовете на ангиографските зали, но не и в самите операционни. Така че по време на самата процедура видеоконтрол няма да има. Ще се следи обаче дали в залата действително влизат лекар и пациент, на който трябва да бъде извършена интервенция.

В момента освен за повече сигурност, камери в болниците се използват и за учебни цели.

„Ние във всяка зала имаме  камери, които предават в аудиторията на болницата на живо и се използва за обучение на специализанти”, каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Катерина”.  

Тежкоболни продължават да чакат за белодробни трансплантации

Сега обаче здравната каса иска да има и камери, които да следят за евентуални злоупотреби.

„Сега за първи път ще се изисква при проверка от касата запис на ден, час, в който е направена процедурата”, каза председателят на Българският лекарски съюз Иван Маджаров.

Едни от най-скъпо платените клинични пътеки са именно в областта на инвазивната кардиология.

„Два са методите за източване на касата - единият е като се отчита дейност,която не е извършена - камерите може и да свършат работа тук. Има и друг метод, при който се извършват дейности, които изобщо не трябва да му се извършат. Камерите в това отношение няма да помогнат”, смята проф. Начев.

Камерите ще бъдат за сметка на болниците, а пациентите ще бъдат уведомени, че има видеонаблюдение.

„Никой няма да наблюдава пациента в неудобно или унизително положение. Ще се гледа входа на залата, без оперативно поле  и мястото, където се съблича пациента и се правят манипулации”, обясни Генчо Начев.

Просрочените задължения на болниците намаляват

А според хората, които защитават правата на пациентите, камерите в операционната са за предпочитане пред тези на входа на залата.

„По тези кадри няма да разберете  дали това е черният дроб на Иван, Драган или Петкан. Докато тук се иска заснемане на лицето, никой човек няма да е съгласен да бъде сниман в този момент”, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Има и още един проблем,който виждат експертите.

„Това е в нарушение на основния принцип на събиране на лични данни, няма нужда от такова нещо, за да се извърши ангиография. Дори и да приемем, че е възможно, то няма как да стане без съгласието на пациента. Това са възможно най-чувствителните лични данни”, смята д-р Кацаров.

Лекарите са скептични, че въвеждането на видеонаблюдение ще даде резултати.

„Смятам, че ефектът ще е слаб. По-голям ефект ще има ако се прави контрол на показанията за извършване на дадена процедура”, казва проф. Начев.

Промяната е заложена в анекса към рамковия договор за 2019-та.

Преди Коледа ще стане ясно дали камерите в инвазивните кардиологии ще бъдат задължителни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.