20 от тях напълно са изчистили дълговете си

Просрочените задължения на болниците намаляват, като към 30 септември 2018 г. спрямо същия период на предходната година се отчита намаление от 15 на сто. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол, предаде БТА. Ананиев посочи, че от 161 млн. лв. просрочията намаляват с повече от 24 млн. лв. 

Той уточни, че МБАЛ "Бургас", УМБАЛ "Пловдив", УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" и Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология отчитат намаление на просрочените задължения към 30 септември 2018 г. с над 13 млн. лв. 

271 млн. лева са задълженията на НЗОК към чужди болници

Към 30 септември, от всичките 62 болници с над 50 на сто държавно участие в капитала, просрочени задължения вече нямат 20 от тях, отбеляза министър Ананиев. 

Задълженията на общинските лечебни заведения са отговорност на собственика им, т.е. общините, напомни министър Ананиев и добави, че и при тях има тенденция на намаляване на просрочията. По думите му, изпратено е писмо до кметовете на общини, в които има болници, с препоръка да организират прилагането на Единния стандарт за финансово управление и в общинските лечебни заведения - търговски дружества. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.