Тереза Мей потвърди, че британският парламент ще гласува утре споразумението

Великобритания може едностранно да отмени Brexit, постанови Съдът на Европейския съюз, съобщава БТА. Тереза Мей потвърди, че британският парламент ще гласува утре споразумението по Brexit.

"Обединеното кралство има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да напусне на ЕС", се казва в тълкувателното решение на Съда на Европейския съюз. "Подобно оттегляне, взето според собствените й конституционни правила, ще доведе до оставане на Великобритания в рамките на Съюза без промяна на условията на статута й като страна член", добавят съдиите.

Мей няма да отлага решителния вот в британския парламент за Brexit

Преди дни генералният адвокат на съда Кампос Санчес-Бордона представи мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Brexit, без да търси одобрението на останалите държави-членки на ЕС.

Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit

Разделението на Острова обаче е налице и бе белязано от демонстрации "за" и "против" Brexit.  Прогнозите са, че депутатите ще отхвърлят споразумението с Брюксел. Ако това се случи, премиерският пост на Тереза Мей е под въпрос.

Сред възможните сценарии в случай на отхвърляне на сделката по Brexit от страна на британския парламент е версията за предсрочни избори. Ако парламентът не одобри споразумението с ЕС, до 21 дни Тереза Мей трябва да представи ново. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.