Той ще се проведе привечер и резултатите ще бъдат обявени възможно най-бързо

Съдбоносен ден за британския премиер Тереза Мей. Депутатите от нейната Консервативна партия ще гласуват довечера вот на недоверие към нея като партиен лидер.

Актьорът Анди Съркис пародира Тереза Мей заради Brexit (ВИДЕО)

Оспорване на лидерството се организира, ако най-малко 15% от депутатите от партията сезират специалната парламентарна комисия.

Мнозина съпартийци на Тереза Мей се недоволни от начина, по който тя се справя с Brexit. Ако изгуби вота, Мей ще трябва да подаде оставка като лидер на партията.

Меркел: Няма възможности за промяна на споразумението за Brexit

Преди гласуването тя подчерта, че свалянето й като премиер би отложило и дори спряло процедурата по Brexit.

Тереза Мей каза, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие. В изявление пред "Даунинг стрийт" 10 Мей каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС, подкрепено на референдум от мнозинството британци преди две години.
Министър-председателката предупреди, че смяната на лидера на Великобритания ще породи несигурност в момент, в който страната най-малко може да си го позволи. Смяна на националния лидер ще доведе до още по-голямо разделение, до отлагане или до спиране на процеса на Брекзит, допълни Мей. Тя изтъкна, че нов национален лидер няма да има време да предоговори споразумението за излизане от ЕС и да прокара съответното законодателство в парламента до 29 март 2019 г. 

Великобритания би трябвало да излезе от ЕС на 29 март догодина.

Заради вота за недоверие Мей отложи визитата си в Ирландия, планирана за днес, предаде ТАСС.

Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс. Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.