В момента добавката за нощен труд е 0.25 ст.

Бизнесът, синдикатите и държавата в пореден спор за това какъв да е размерът на минималната работна заплата и колко трябва да получаваме за нощен труд. По план минималната работна заплата от догодина трябва да скочи с 50 лв. от 510 до 560 лв.

Асоциацията на индустриалния капитал обаче предлага увеличението да се отложи за 15 сектора. Според бизнеса това компромисно решение би дало глътка въздух на част от бизнеса. Тази година над 470 хиляди души са взимали минимална заплата. Догодина се очаква цифрата да нарасне, а това ще струва скъпо на работодателите. По техни изчисления над 280 милиона. Синдикатите обаче са категорични – покачване трябва да има.

Те искат повече пари и за нощните смени. В момента добавката за нощен труд е 0.25 ст. Предложението за увеличение е парите да бъдат обвързани с размера на минималната заплата и през 2019 добавката да бъде 2,80 лева на час.

У нас нощна смяна работят около 400 хиляди души. Допълнителното възнаграждение за една смяна в сектора на здравеопазването например е около 1,60 лв., колкото билет за градски транспорт.

Тристранният съвет подкрепи законопроекта за социалните услуги

„Нашите трудови възнаграждения не са вдигани от 5-6 години и минималната работна заплата ни настигна. Аз взимам 600 лв. Ние нямаме личен живот  - две целодневни, нощно, един ден почивка”, споделя медицинската сестра Стоянка Бабова.  

В много други сфери обаче парите за работа в тъмната част на денонощието са много по-малко.  Добавката за нощен труд на места е едва 25 ст. на час.

„Вече стана ясно, че тези 25 стотинки не са осъвременявани от 11 години”, каза Ваня Григорова от  КТ „Подкрепа”.

СЛЕД ТРИСТРАННИЯ СЪВЕТ: Синдикатите обмислят протесни действия

Затова от "Подкрепа" предлагат нощният труд да се заплаща по 2,80 на час, а КНСБ фиксират сума от 78 стотинки до 1 лев. Според бизнеса проблемът не е толкова сериозен и различните браншове сами решавали да плащат повече. За да се въведе ред в системата на труда от догодина ще се мислят законови промени.

„Още от началото на следващата година ще се създаде една комисия, която да разглежда проблемите на всички въпроси, свързани с трудовото законодателство”, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„Това, което ни предлага министър Петков, е нищо да не се случи, защото вече няколко пъти ние този разговор го водихме, водихме го с конкретни числа и предложения. Защото като ни казват още другата година ще създадем работна група, всъщност ни казват:  „Трай, коньо, за зелена трева”.”

Какво трябва да се ремонтира в Кодекса на труда ще започне да се обсъжда още през януари догодина.             

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.