Радев не е съгласен с текстове от промените в Наказателния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето на част от промените в Наказателния кодекс. Става въпрос за възможността да се пази в тайна от близките им задържането на пълнолетни до 48 часа, а на малолетни до 24 часа. Според Радев, ако не се очертае ясно кръгът престъпления, за които може да се прилагат тези мерки, това ще засегне правата на гражданите.

Президентът атакува част от държавния бюджет пред КС

12-ото по ред вето на президента е заради така наречения таен арест. Но не по принцип, а с призив да се прецизира в кои конкретни случаи задържането може да се запази в тайна от близките на арестувания. В отговор мнозинството в Народното събрание обясни текстовете с директива на Европейския съюз след терористичните атаки в Париж през 2015 г.

„Тази мярка ще заработи само и единствено по изключения, когато касае такъв обхват на престъпления, които са свързани с организираната престъпност и с тероризма”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Затова от ГЕРБ разчетоха хода на държавния глава като пореден опит за противопоставяне

„Аз предполагам, че това е стилът на президента да се налага вето - може би това ще е 12-ото вето, което се налага. Това е неговият стил, за да може действително да има дебат и да се търси поредната може би конфронтация или заблуждение, което се поднася в публичното пространство", коментира още Цветанов.

До 5 години затвор за домашно насилие

Левицата обаче видя основателни причини за ветото.

„БСП предложи между първо и второ четене този текст да отпадне. Ние му се противопоставихме още тук. И нека управляващите, които останаха глухи за всички предупреждения, включително на експертната общност, да не се оправдават с европейска директива”, заяви Крум Зарков от БСП.  

Юристи също отбелязват, че антитерористичното законодателство позволява тайни арести. Но се притесняват и от начина, по който ще се прилага

„Формулировките в НПК са направени така, че това по изключение може да бъде правило и всеки по-темпераментен или отмъстителен прокурор да задържи когото поиска”, заяви адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Държавният глава остави без отговор коментарите на депутатите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.