Жителите на селото живеят в страх

Възрастен човек беше нападнат и обран в дома си до последната стотинка на празниците. Крадците нахлули в къщата му на втория ден след Коледа, опитали да го душат и задигнали всичките му пари. Човекът живее в бедност, а това е петият обир в дома му само за последния месец. Хората от село Динково казват, че живеят в страх и спят с брадви и ножове до главите си.

Малко след полунощ крадците влизат в дома на самотно живеещия Петко от видинското село Динково и го нападат. Взели якето му и портфейла. Там имало 500 лв. Възрастният мъж получава минимална пенсия, а къщата му е пред разпадане и няма ток.

„Спестявах от пенсията тези пари с години. Утре, ако се разболя, на кого да искам пари? Всичко е много скъпо и затова съм заделял", споделя Петко Рангелов.

Издирват мъж, заплашил продавачка и обрал магазин (ВИДЕО)

Само през последния един месец възрастният човек е обиран в дома си пет пъти. „Един път телевизор, втори път парите. Всеки път ми взимат по нещо", каза още дядо Петко.

В селото живеят около 60 души, предимно възрастни хора. Много от тях също са били жертви на набезите на крадци. Хората в Динково признават, че барикадират вратите и прозорците и се молят да не са следващите. Лидия Стефанова също е жител на селото. Тя е обирана веднъж. Взели й последните 5 лв., които оставила за хляб. Затова вече залоства всички врати у дома. Кметът на селото признава, че не може да се справи с проблема. 

"Те дори и да чуят, че на двора се вдига шум, нямат смелостта да излязат. Възрастните хора не са подготвени, а този който е влязъл в двора му е готов дори да посегне на живота му", каза кметът на селото Георги Симеонов.

Полицията със засилени мерки срещу кражбите по домовете

Голяма част от къщите във видинското село Динково са необитаеми и са лесна мишена за крадците. Часове след грабежа на Петко, от полицията хванали двама неосъждани 18-годишни младежи. Те признали за кражбата. Разказали, че преди дни му взели и телевизора.

Ако задържаните младежи бъдат осъдени, най-тежкото наказание за тях би било от 3 до 10 години затвор. Заради чистото им криминално минало обаче може да получат само условна присъда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.