Очаква се китайската мисия да даде отговори за произхода и нейната еволюция

За първи път в човешката история космически апарат кацна на обратната страна на Луната. Китайският луноход „Чан`ъ 4” успешно кацна на кратера Фон Карман близо до южния полюс на Луната. Така комунистическата държава стана третата в света след САЩ и Съветският съюз, изпратила спускаем апарат до земния спътник.

НАСА публикува кадри от Ултима Туле (ВИДЕО)

Роувърът „Чан`ъ 4” беше изстрелян на 7 декември от космодрума в Сичан. Тази нощ кацна успешно в кратера - огромна структура с диаметър над 2500 километра и дълбочина от 13 километра. Кратерът е един от най-големите, дълбоки и древни басейни на Луната. На борда на „Чанъ 4”, който носи името на богинята на Луната от китайската митология, има инструменти за анализ на геологията и за провеждане на биологични експерименти.

КИТАЙ ГО НАПРАВИ: Космически апарат кацна на обратната страна на Луната

Роувърът вече изпрати до Земята първата снимка от далечната страна на Луната. Очаква се китайската мисия да даде отговори за произхода на Луната и нейната еволюция. Далечната страна е тази страна на Луната, която никога не виждаме. Тя често е наричана тъмна по едноименния албум на Пинк Флойд, но всъщност и тя има ден и нощ. Заради синхронното въртене на Луната около Земята обаче ние винаги виждаме една и съща страна на спътника.

Въпреки че Китай се включи по-късно в космическата надпревара, страната напредва бързо. През 2022 г. страната планира да пусне в действие трета космическа станция, да изпрати и хора на Луната, както и космически апарат на Марс. До края на 2020-а китайски сателити се очаква да покрият цялата планета.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.