Как азиатците изпревариха САЩ и Русия в изследването й?

Китайският космически апарат „Чанъе-4” кацна на обратната страна на Луната. Това е първата подобна мисия в историята на човечеството. Тя почти не е изследвана, а комуникацията с нея е трудна, защото винаги е обърната в противоположна на Земята посока.

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Това е изключително постижение на китайската наука и технология. С това кацане влизат твърдо в списъка на голямата тройка в космическото изследване след САЩ и Русия. Всичко, което правят в момента е до голяма степен уникално. Обратната страна на Луната е по-слабо изследваната, тъй като има редица технологични проблеми. Досега не е имало подобно кацане”, обясни в „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Любомир Илиев от Института по астрономия на БАН.

По думите му мястото, където е кацнал апаратът, е грижливо подбрано и пробите, които ще се вземат от там, ще дадат интересна информация. Ще се уточнят доста от хипотезите за произхода на Луната и на самата система Земя-Луна.

„Това е първата роботизирана мисия, която каца контролирано на повърхността на Луната от обратната страна”, коментира астрофизикът Тихомир Димитров.

По думите му заселването на хора на Луната ще се случи най-вероятно до 10 години.

„Всички знаем, че космическите изследвания са много скъпо начинание и е хубаво държавите да обединят своите усилия в изследванията”, допълни Димитров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.