"Жълтите жилетки" нахлуха в кабинета на говорителя на френското министерство

18 души са били задържани от френската полиция на протеста на "Жълтите жилетки" в Париж. по данни на властите 3 500 души са участвали в съботната демонстрация срещу правителството в столицата, а общият им брой за цялата страна е бил 50 000 души.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

И този път протестът не мина без напрежение. След като протестиращи запалиха автомобили в центъра на Париж, полицията използва сълзотворен газ. По-късно около 10 протестиращи са разбили с помощта на строителна техника вратата на Министерството, което отговаря за връзките с парламента. Говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво е бил евакуиран от сградата, след като представители на Жълтите жилетки са нахлули в кабинета му, съобщи БГНЕС. 

ЗАРАДИ ПРОТЕСТА: Евакуираха правителствения говорител на Франция

Движението на "Жълтите" жилетки се зароди във Франция в средата на ноември в знак на протест срещу нарастването на цените на горивата. Демонстрациите обаче ескалираха, а участниците в тях се обявиха против институциите на властта, които обвиняват в неефективно управление на страната и за недостатъчно мерки за борба срещу бедността.

Сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки" в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

В страната досега са се провели общо седем общонационални дни на протести, като в няколко от големите градове те бяха съпътствани със стачки, демонстрации, палежи на автомобили, грабежи на магазини и безредици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.