До края на следващата тази година трябва да има одобрен от ЕK план за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

До края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната, както и уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова заяви, че целта е в следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Енергийният министър категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика.

НАПРЕЖЕНИЕ СРЕД БИЗНЕСА: Токът за индустрията поскъпва три пъти

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива скокове в цената на индустриалния ток, заради които предприятия бяха принудени да затворят през есента на миналата година.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев припомни, че от началото на тази година държавният регулатор от началото на годината има правомощията да разследва случаи на търговски сделки на борсата. За тази цел на регулатора се отпуска допълнителен бюджет и ще се назначат разследващи специалисти.

В хода на заседанието на Тристранката бе решено да се обсъди и въпроса с промените в Закона за горивата. Те са напът да изкарат на протест средните и малки търговци на горива. Те настояват за отпадане на измененията, според които се изисква наличето на 1 млн. лева уставен капитал и още 20 000 лева банкова гаранция за всяка бензиностанция.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес