Мая Манолова е изпратила препоръка до МРРБ и АПИ

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки. Това съобщиха от кабинета на Манолова.

КАЗУСЪТ "ВИНЕТКИ”: Все още няма терминали по граничните пунктове

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според омбудсмана обаче срокът е несправедливо и некоректно определен. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания не по тяхна вина, смята Манолова.

Тя отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация.

"Тя се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се", смята омбудсманът.

Глосов: До края на януари ще могат да се купуват електронни винетки от над 4500 точки

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при плащането им с банкови преводи, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, са проблемите, посочени в препоръката на Манолова.

Мая Манолова атакува пред Конституционния съд промените в Закона за държавния служител, според които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия и се въвежда ограничение за постъпване на държавна служба на определени категории граждани, сред които и ранно пенсиониралите се, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според Манолова промените са в нарушение на конституционните социални права – на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване, равенството на гражданите пред закона и принципите на правовата и социалната държава.

В жалбата общественият защитник посочва, че „законодателят е създал законодателен акт, с който разпорежда пряко и непосредствено масово прекратяване на служебните правоотношения със стотици и хиляди държавни служители“.

По думите й прекратяването на служебното правоотношение по този начин накърнява правната сигурност при добросъвестното упражняване от гражданите на правото им на пенсия. Така се отнемат вече придобити от гражданите права и по този начин не просто се разколебава, а направо се руши доверието на гражданите в държавата и закона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.