Томосът бе подписан от членовете на Светия синод и ще бъде изпратен в Укрйна

Всички членове на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул подписаха томоса за предоставяне на автокефалност на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ). Това съобщи ТАСС по данни на пресслужбата на Вселенската патриаршия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Томосът бе подписан от членовете на Светия синод. Той ще бъде изпратен в Украйна в близко бъдеще", каза източникът.

Снимка: EPA/БГНЕС

Православната църква на Украйна получи своята независимост

Сегашното ръководство на Украйна активно насърчи идеята за създаване на поместна православна църква в страната, която няма да бъде свързана с Московската патриаршия. В началото на октомври Вселенската патриаршия обяви, че започва процес на предоставяне на автокефалност на Украйна.

Снимка: EPA/БГНЕС

В събота, на 5 януари, константинополският патриарх Вартоломей подписа и на следващия ден връчи на главата на новосъздадената ПЦУ Епифаний томос за автокефалиност, който беше доставен в Киев. Документът обаче беше върнат в Истанбул, за да получи подписите от всички епископи на синода. В украинския превод на текста в този документ се отбелязва, че "правата на Вселенския престол на Екзархията в Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалени" и всички "значими въпроси" на ПЦУ трябва да бъдат решени чрез Константинопол. Освен това, тя не може да назначава епископи или да създава парафи извън пределите на Украйна и не може самостоятелно да произвежда миро за поклонение, за разлика от каноничната Украинска православна църква.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.