Съвети от финансовия експерт Пламен Донев

Данъчната кампания за 2019 г. започна, а от НАП напомнят, че подадените до 31 януари декларации ще ползват 5% отстъпка.

Тази отстъпка обаче ще се ползва само при електронно подаване на декларацията, обясни финансистът Пламен Донев за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Данъчната кампания на НАП започва на 10 януари

„Сумата на дължимия остатъчен данък също трябва да бъде платена. Лицето не трябва да има никакви дължими неплатени данъчни и други публични задължения, за да ползва отстъпката", каза финансовият експерт.

Донев обясни и кои са основните промени, които ще бъдат въведени от следващата година:

ДАНЪЦИ ПО НОВИ ПРАВИЛА: 1% облекчение, ако харчим парите си онлайн

„За последна година  към данъчната декларация ще трябва да се прикрепят служебни бележки. От следващата година няма да е така. В число влизат трудови доходи, договори по граждански договори, хонорари, наеми и т.н. От следващата година работодателите ще трябва да подават в по-кратък срок информация за това към НАП, за да може автоматично да има попълване на данните в годишната данъчна декларация", каза Донев.

„За малките фирми няма има промяна при декларирането на годишния корпоративен данък, но ако има проблеми, те ще касаят големите компании. Дружествата, които прилагат международните счетоводни стандарти, ще имат промени, като преминаването към новия международен стандарт за лизинг", добави Пламен Донев.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес