Какво още се променя за данъкоплатците от тази година?

За първи път данъчни облекчения за хората, които си харчат парите онлайн. Какво още се променя за данъкоплатците от тази година?

Данъчните започват годината с разчистване на сметките от миналата. Дори с починалите. Но това не е черно чувство за хумор, а улеснение за наследниците. Ако през миналата година е починал, например, едноличен търговец, отношенията му с държавата трябва да приключат документално и  подаването на данъчна декларация е вариант. Тя не е задължителна, но в някои случаи би улеснила семейството.

СЛЕД ГОЛЯМОТО ХАРЧЕНЕ: Как да спасим бюджета до заплата?

Данъците също няма да избягат. Даже може да се намалят с 1%, ако през 2017 г. сме били технологични и сме изпълнили две условия: да сме получавали всичките си доходи по банков път и 80% от тях да сме похарчили пак така.

Колко да платим на държавата не е мисъл за първите дни на годината, но се налага. Добрата новина: може и да има отстъпка, но при две условия! Парите си през 2017 г. да сме получавали само по банкова сметка.

„Това означава нито стотинка, нито лев страничен доход на ръка. Ако един човек има от заплата, от наем и от хонорари, трябва всеки от тези доходи - всеки наем и хонорар”, обяснява Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.

Условие второ: 80% от парите да сме похарчили с карта или през банка. Ако не, по-добре да не сме нахални, съветват данъчните.

КОЛЕДА НА КРЕДИТ: Харчим над 2 млрд. лв. за празниците

„В случай, в който не отговаря на условията, рискуването не си струва, тъй като това не е просто административно нарушение и деклариране на неверни данни”, добавя Росен Бъчваров.

Сметките, покупките, пътуванията – всичко, Десислава плаща онлайн. Грубо изчислява: 90% от парите.

„Аз имам няколко карти дебитни и кредитни в няколко банки. Когато пазарувам оналйн в чужбина с конкретна сума, много ми е интересно как точно ще хванат какъв процент съм изтеглила”, чуди се Десислава Милушева, оперативен счетоводител.

„Достатъчно е попълването на данъчната декларация”, казва Росен Бъчваров.

"Галъп": 80% от пълнолетните отиват на гише в администрациите

Освен нея, за да се получи облекчение за безкасови плащания, се попълва и приложение №10. В него не се иска изчисление колко точно е сумата, платена онлайн през годината. Но ако човек не е сигурен дали надвишава 80%, би трябвало да си я сметне, за да не се окаже, че лъже данъчните.

До 30 април НАП очаква около 600 000 данъчни декларации. Първата за годината е подадена пет минути след полунощ на Нова година. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.