Лекарите се надяват скоро тези манипулации да се покриват от държавата

Иновации в медицината. Роботът „Да Винчи” вече се използва и в коремната хирургия. Екипът на проф. д-р Кирил Драганов извърши пред камерата на „Събуди се” първата в България операция за премахване на злокачествен тумор от стомаха на пациент. От декември 2018 година роботът извършва операции в коремната хирургия. Кръстен е на Леонардо да Винчи. И досега се използва предимно в генекологията и урологията.

„Работизиранта хирургия има известни предимства. Установено е, че при нея кръвозагубата е доста малко, движенията могат да бъдат прецезирани, като роботът може при неволни трепвания и размествания да предпази пациента от травма”, каза проф. д-р Кирил Драганов от "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда".

Представят най-новите виртуални технологии в медицината и образованието

Ръцете на робота се управляват от други две, с голям опит, тези на проф. д-р Кирил Драганов. Това е четвъртата поред операция, откакто новият метод е въведен в болницата. Екипът на проф. Драганов вярва, че роботизираната хирургия е бъдещето на медицината. Макар все още тази интервенция да е трудно достъпна за пациентите заради високата цена.

Лекарите се надяват скоро тези манипулации да се покриват от държавата. Всеки доктор е преминал специално обучение, за да превърне ръцете на „Да Винчи” в свои.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.