Същевременно се очаква изявление на британския премиер Тереза Мей пред парламента

Европейският съюз ще изпрати писмо до британското правителство, което съдържа уверения за предпазната клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, предаде БТА.

Писмото от Брюксел ще подчертае, че предпазната клауза не е предпочитаният от ЕС начин да се избегне въвеждането на твърда граница, но тя не нарушава Белфасткото споразумение и не е част от прикрит опит на ЕС да анексира Северна Ирландия, съобщи ирландската телевизия Ар Ти И, без да цитира източници. В писмото обаче се подчертава, че не може да има предоговаряне на тази клауза. 

"Гардиън": Brexit води до изненадващо увеличаване на британските туристи в България

Британската премиерка Тереза Мей ще направи изявление пред парламента в 15:30 ч. местно време, преди депутатите да продължат дебатите си по постигнатото от нея споразумение с Брюксел за Brexit, предаде телевизия "Скай нюз", цитирана от Ройтерс. Гласуването е насрочено за утре, но се очаква споразумението да бъде отхвърлено.

Според Скай нюз в изявлението си Мей ще наблегне на новите уверения от ЕС за ирландската предпазна клауза, която цели да предотврати въвеждането на граничен контрол.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес