Новината за пътуването на Вартоломей е обявена от Вселенската патриаршия

Синодът на Вселенската патриаршия реши патриарх Вартоломей да замине за Атина за среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас и гръцкия архиепископ Йероним. Новината за пътуването на Вартоломей в Атина е обявена от Вселенската патриаршия като част от заключенията на Синода. Посочено е само, че на срещата ще бъдат обсъдени въпроси от общ интерес.

Пердполага се, че на срещата ще бъдат обсъдени автокефалността на Украйна, която беше предоставена на 6 януари от Вселенската патриаршия, както и автокефалността в Македония.

Синодът на Вселенската патриаршия подписа томоса за новата украинска църква

Руското издание "Комерсант" коментира по-рано днес, че приемането на конституционните промени би могло да има друга последица, която е важна не само за тази балканска държава, добавяйки че по мнението на регионалните експерти това може да доведе до предоставянето на автокефалност на македонската православна църква (МПЦ).

В това е убеден известният балкански експерт в областта на църковните отношения Владимир Йованович. "Окончателното уреждане на отношенията с Гърция и връщането на Македония в Европа ще ускорят решението на Вселенския патриарх", уверява той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.