Темата беше обсъдена в Европейския парламент в Страсбург

Евродепутати от различни партии и държави, представители на Европейската комисия и Европейския съвет обсъждаха в Европейския парламент в Страсбург необходимостта от изучаването на тоталитарното минало от учениците в Европейския съюз.

Дебатът е по инициатива на българския евродепутат Андрей Ковачев, който смята, че по този начин младите европейци ще разберат, че популистите и дезинформациите, които се разпространяват, не водят до нищо добро и до устойчиви решения на проблемите:

„Смятам за изключително важно младите поколения на Европа да получат паметта за 20-ти век, обективно представена, за да не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании, на популизъм, за постигането на определени политически цели. Има едно изречение на Роналд Рейгън по този въпрос, че свободата е винаги на едно поколение разстояние. След едно поколение много неща се забравят и има риск да се повторят страданията, независимо дали от националсоциализма, хитлеризма, фашизма, болшевизма, комунизма. Това са страдания за милиони хора, което е довело до идеята в Европа, вместо да се избиваме по бойните полета, е по-добре да сме заедно в един демократичен, свободен Европейски съюз. Но тази свобода не е даденост, тази свобода трябва да бъде и защитавана от тези популисти, които предлагат лесни решения на комплексни и трудни въпроси”, заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.